Zeytin
TARİHÇESİ
Zeytin ağacı, tarihinin her aşamasında Akdeniz'de kurulan bütün
uygarlıkların vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Zeytin'in anavatanı Güneydoğu Anadolu'dur.Ancak zaman içinde önce Akdeniz kıyılarında
ve daha sonra Asya ve Amerika ile dünyaya yayılmıştır.
Zeytin dünyada insan için sadece önemli bir gıda maddesi değil, aynı zamanda sağlık, güzellik iksiri ve ışık kaynağı olarak da kullanılmıştır.
Aynı zamanda Akdeniz uygarlıklarında ticaretin temelini oluşturmuştur.
Zeytinden yağ elde edilir.Bu iş için dünya üzerinde kullanılan ilk
yöntemin zeytinlerin önce ayakla ezilmesi ardından sıçak su ile yağının
alınması şeklinde olduğu günümüze kadar gelen bilgiler arasındadır.
Sonraki dönemlerde insanlar zeytini iki taş arasında ezmeye dayanan
yöntemi keşfetmişlerdir,günümüzde ise artık bu iş için hidrolik
presler kullanılmakta ve bunlar elektrik yada dizel ile çalışmaktadır.
Son zamanlarda en modern sisteme yani kontinü tesislere geçilmiştir.
Zeytin ağacının dünya üzerinde yetişen ve yetişmekte olan bütün
ağaçların ilki olduğu söylenmektedir. Bu durumda zeytin
yetiştiriciliğinin tarih de ilk insanlara dayandığı söylenebilir.
Zeytin kutsal kitaplarda ve kurulmuş efsanelerinde de yazılmıştır
GENEL
Zeytin, besin değeri çok yüksek bir besindir. Aslında bir meyvadır ve
cinsine göre şekli ve rengi değişir. Koyu kahverengi, siyah, kül, koyu
yeşil ya da koyu mor olabilir. Aynı zamanda yumurta şeklinde ya da
yuvarlak olabilir. Zeytin ağacı sadece hafif eşya yapımında kullanılır. Bir sene ürün
veren dalın ikinci sene tekrar yani iki sene üst üste ürün vermiyeceğini
söyleyebiliriz. Unutulmaması gereken en önemli özelliklerden biri,
zeytinin çekirdeği ne kadar küçük olursa o kadar kaliteli ve üstün
olduğudur.
100 gram zeytin 170 kcal kazandırır bizlere . Ayrıca zeytinin bir
adeti %76 protein, %14 yağ, %8,5 karbonhidrat içerir.
Zeytinin yapısı o bölgenin coğrafi özellikleriyle farklılık gösterir.Örneğin tepe zeytinleri, düz tarla zeytinlerine kıyasla daha yuvarlak,
pürüzsüz ve de etli bir yapyya sahiptir. Türkiye'nin en iyi siyah zeytini
Gemlik bölgesinde Umurbey kasabasından, en iyi biberli ve
kokteyl (domat) zeytinleri ise Manisa'nın Akhisar bölgesinden, en iyi
çizik zeytin ve zeytinyağı ise Edremit körfezinden çıkar. Zeytin
türünün, oradaki iklim koşullarına ve toprak yapısıyla farklılık
gösterdiğine açık bir örnektir.
TÜRLERİ
YEŞİL ZEYTİN..:Sonbahar aylarında yeşil taneler renk atmaya
başladığında toplanır. Temizlenip boylarına göre ayrıldıktan sonra
büyük havuzlarda acılığı gitsin diye sudkostik eriyiği ile yıkanır.
Ardından havuzdaki zeytinler temiz su ile 3-4 defa yıkanır ve fıçılara
doldurularak üzerine dökülen tuzlu salamura suyu ile 2- 2,5 ay
bekletilirler.
SİYAH ZEYTİN..: Dünyada en çok Türkiye ve Yunanistan'dan çıkar. İki türlü hazırlanır. Suda salamura ve kuru salamura.
Zeytin kalın tuz ile birlikte bir fıçıya dizilir ve üzerine su koyularak
kapağı kapatılır. 30 gün kadar bekletilir. Bu suda salamuradır.
Kuru salamura ise, zeytinlerin kalın tuzla beraber küfelere dizilerek
15 gün bekletilmesi ile yapılır.
PÜF NOKTA
* Zeytinlerin fazla tuzunu almak istiyorsanız, zeytinlerin bulunduğu
kaba ılık su doldurun. İçinde bir adet soyulmuş patates koyun 3 saat
kadar bekletin, Fazla tüm tuzlar patatese geçecektir.
* Doktor tavsiyesi ile tuzsuz zeytin yemesi gerekenler eğer tuzsuz zeytin
bulamıyorsa yapmaları gereken, zeytinleri çizip 1-2 saat kaynatmaktır.
Bir sefer de tüm tuzdan arınmayabilir o zaman kaynatma işlemini
tekrarlamak gerekir.